Op naar een nieuwe sectorhype! Beleggingsstrateeg Rob Almeida van MFS ziet het somber in voor de software-industrie, die het de laatste jaren juist zo goed heeft gedaan. Het stokje wordt waarschijnlijk overgenomen door sectoren die baat hebben bij tal van AI-toepassingen, zoals de farma-industrie. 20 november 2024 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs "Kapitaal stroomt naar sectoren met stijgende waarde en rendement, en weg uit sectoren waar deze afnemen. Dit mechanisme bevordert innovatie, maar leidt ook tot onvolkomenheden, zoals economische hoogconjuncturen en recessies. Want wanneer een sector hoge rendementen toont, dan trekt dit vaak een overdaad aan kapitaal aan, wat uiteindelijk leidt tot een overschot. Dit overaanbod zorgt ervoor dat het rendement op kapitaal instort, wat een crisis inluidt. Boom & bust. Uiteindelijk wordt de markt weer in balans gebracht, maar niet zonder schade. Ik geloof persoonlijk dat overinvesteringen in sectoren met een overaanbod een groter risico zijn dan het timen van marktbewegingen op basis van onzekere economische voorspellingen. Investeren in sectoren waar het aanbod beperkt is en rendementen duurzaam zijn, vormt volgens mij een betere strategie. Rob Almeida Van klassieke software naar AI Een duidelijk voorbeeld van een sector die sterk in de belangstelling stond van beleggers is de software-industrie. Na de wereldwijde financiële crisis van 2008 vertraagde de economische groei, maar veel bedrijven investeerden desondanks in software om de efficiëntie te verbeteren. Dit leidde tot een aanzienlijke groei van software-uitgaven, vooral bij grote ondernemingen. Maar de uitgaven aan software zijn de afgelopen jaren gedaald. Dit komt deels door economische zorgen, maar vooral door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). AI verdringt oudere technologieën en zorgt voor kostenbesparingen en hogere efficiëntie, maar ondermijnt ook de inkomsten van bedrijven die afhankelijk waren van bestaande technologieën. Terwijl softwarebedrijven jarenlang goede rendementen opleverden, kan AI veel processen goedkoper uitvoeren. IT-budgetten zullen verder verschuiven van software naar AI, en het aantal softwareapplicaties zal afnemen. De vraag is niet óf dit gebeurt, maar hoe snel. Nieuwe hypesectoren Wie zullen er vooraan staan bij een volgende boom? Dan denk ik aan bedrijven in uiteenlopende secoren als consumentengoederen, mode en farma- en biotechnologie. Het zijn sectoren die sterk van AI kunnen profiteren. AI zal online winkelen bijvoobeeld veel efficiënter maken. Het vinden van nieuwe effectieve zal veel sneller kunnen verlopen." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.