Op naar een nieuwe sectorhype! Beleggingsstrateeg Rob Almeida van MFS ziet het somber in voor de software-industrie, die het de laatste jaren juist zo goed heeft gedaan. Het stokje wordt waarschijnlijk overgenomen door sectoren die baat hebben bij tal van AI-toepassingen, zoals de farma-industrie. 20 november 2024 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs "Kapitaal stroomt naar sectoren met stijgende waarde en rendement, en weg uit sectoren waar deze afnemen. Dit mechanisme bevordert innovatie, maar leidt ook tot onvolkomenheden, zoals economische hoogconjuncturen en recessies. Want wanneer een sector hoge rendementen toont, dan trekt dit vaak een overdaad aan kapitaal aan, wat uiteindelijk leidt tot een overschot. Dit overaanbod zorgt ervoor dat het rendement op kapitaal instort, wat een crisis inluidt. Boom & bust. Uiteindelijk wordt de markt weer in balans gebracht, maar niet zonder schade. Ik geloof persoonlijk dat overinvesteringen in sectoren met een overaanbod een groter risico zijn dan het timen van marktbewegingen op basis van onzekere economische voorspellingen. Investeren in sectoren waar het aanbod beperkt is en rendementen duurzaam zijn, vormt volgens mij een betere strategie. Rob Almeida Van klassieke software naar AI Een duidelijk voorbeeld van een sector die sterk in de belangstelling stond van beleggers is de software-industrie. Na de wereldwijde financiële crisis van 2008 vertraagde de economische groei, maar veel bedrijven investeerden desondanks in software om de efficiëntie te verbeteren. Dit leidde tot een aanzienlijke groei van software-uitgaven, vooral bij grote ondernemingen. Maar de uitgaven aan software zijn de afgelopen jaren gedaald. Dit komt deels door economische zorgen, maar vooral door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). AI verdringt oudere technologieën en zorgt voor kostenbesparingen en hogere efficiëntie, maar ondermijnt ook de inkomsten van bedrijven die afhankelijk waren van bestaande technologieën. Terwijl softwarebedrijven jarenlang goede rendementen opleverden, kan AI veel processen goedkoper uitvoeren. IT-budgetten zullen verder verschuiven van software naar AI, en het aantal softwareapplicaties zal afnemen. De vraag is niet óf dit gebeurt, maar hoe snel. Nieuwe hypesectoren Wie zullen er vooraan staan bij een volgende boom? Dan denk ik aan bedrijven in uiteenlopende secoren als consumentengoederen, mode en farma- en biotechnologie. Het zijn sectoren die sterk van AI kunnen profiteren. AI zal online winkelen bijvoobeeld veel efficiënter maken. Het vinden van nieuwe effectieve zal veel sneller kunnen verlopen." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 08:00 Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 08:00 Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.