Opkomende markten verdienen een tweede kans Aandelen opkomende markten zijn vanwege de hoge volatiliteit voor veel belegger een no go, maar dat is volgens vermogensbeheerder Invesco geheel onterecht. 19 november 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie "Door aandelen in de opkomende markten als riskant te bestempelen, gaan beleggers voorbij aan de rol van deze markten in de wereldwijde handel en economische dynamiek en waarderingen. Amerikaanse bedrijven beslaan meer dan 70% van de wereldwijde aandelenindices, die van opkomende markten slechts 10%. Maar aangezien 85% van de wereldbevolking in opkomende landen woont en bijdraagt aan de helft van de wereldwijde groei, betekent deze ondervertegenwoordiging dat beleggers veel kansen over het hoofd zien. Deglobalisering is het probleem niet Bovendien is de impact van de deglobalisering op de wereldhandel, waar veel beleggers zich zulke grote zorgen over maken, met 2% slechts minimaal. Sinds 2016 is de handel tussen opkomende markten onderling met 80% gestegen. Dan gaat het over 4500 miljard dollar. Landen als India en Indonesië profiteren van de verstedelijking en de demografische groei. Latijns-Amerikaanse landen leveren een bijdrage aan hernieuwbare energie. Ook enkele opkomende economieën in Oost-Europa en Mexico hebben hun marktaandeel vergroot. Met andere woorden: de wereldhandel herglobaliseert en opkomende markten banen de weg. De recente volatiliteit op de wereldwijde markten was een test voor de veerkracht van opkomende markten, en de uitkomst was veelbelovend. In augustus zorgde de vrees voor een Amerikaanse recessie en valutaschommelingen voor een verkoopgolf van risicovolle beleggingen, maar opkomende markten hielden goed stand. Enorme korting Dat beleggers desondanks sceptisch zijn, blijkt wel uit het feit dat de bedrijven in opkomende landen met een 45% discount worden verhandeld ten opzichte van Amerikaanse ondernemingen. Die korting is niet terecht, want de winstverwachtingen voor bedrijven uit de opkomende markten zijn de komende drie jaar goed voor een jaarlijkse stijging van gemiddeld 15%. Er blijven natuurlijk onzekerheden, maar de diversiteit van deze economieën creëert kansen. EM-bedrijven passen zich snel aan en groeien. Ze bieden beleggers zowel diversificatie als mooie langetermijnrendementen." Kort commentaar redactie: Dat aandelen uit de opkomende markten in zijn voor herstel of zelfs outperformance van aandelen in de ontwikkelde martken is een terugkerend verhaal, gevoed door hoge economische groei in deze landen en lage beurswaarderingen. Feit is dat beleggers de laatste jaren niet verwend zijn met mooie rendementen, zoals onderstaand grafiek van de MSCI Emwerging Markets Index in US dollar laat zien. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.