hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  Energietransitie jaagt inflatie 4x omhoog

Energietransitie jaagt inflatie 4x omhoog

De pogingen om de temperatuurstijging met 1,5° te beperken, kunnen de inflatie de komende tien jaar met 1,6% per jaar doen stijgen, schrijft Lloyd McAllister, hoofd duurzaam beleggen bij Carmignac. Niets doen leidt overigens ook tot hogere prijzen.

1 oktober 2024 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs

"Klimaatverandering is inherent inflatoir. Stijgende gemiddelde temperaturen, natuurrampen en blijvende milieuveranderingen zullen negatieve effecten hebben op het aanbod van goederen en arbeid en positieve effecten op de lokale vraag. De Europese Centrale Bank schat dat ongecontroleerde klimaatverandering alleen al in het komende decennium de jaarlijkse algemene inflatie met 1% tot 3% laat stijgen.

De kans is groot dat dit nog verder gaat dan alleen het volgende decennium, gezien het extra risico op een chaotische prijsexplosie wanneer rekening wordt gehouden met de bijkomende politieke en sociale instabiliteit.

In tegenstelling tot het scenario waarin we niets doen tegen klimaatverandering, zijn de inflatoire effecten van de energietransitie voorspelbaarder en beter in de tijd  te overzien.

Vier keer extra inflatie

Om de temperatuurstijging te beperken tot de doelstelling van 1,5° kan een inflatiekwartet - namelijk greenflation, fossilflation, demandflation en strandflation - volgens ons onderzoek de komende 10 jaar jaarlijks 1,6%  toevoegen aan de inflatie.

1. Groene inflatie

De overgang naar een groen energiesysteem zal de vraag naar kritieke hulpbronnen, zoals metalen, en mineralen, die nodig zijn voor de productie van nieuwe energieproducerende kapitaalgoederen (windturbines, zonnepanelen) onder druk zetten. Er is nu al sprake van 'groene inflatie' wantde kosten van windturbines zijn met 40% gestegen door de hogere inputkosten. De waarschijnlijke verdubbeling van de reële prijs van metalen, zoals nikkel en koper, die nodig is voor de transitie de komende tien jaar kan volgens ons onderzoek 0,1%-punt toevoegen aan de inflatie.

2. Fossielinflatie

De overgang naar duurzame energieën zal producenten van fossiele brandstoffen ertoe aanzetten om het onderhoud en de investeringen in de exploitatie van olie en gas te verminderen of te stoppen. Gezien het natuurlijke verval van bestaande velden leidt dit tot een lagere productie, dus prijsstijgingen. Wij noemen dit fossilflation. Om de vraag in evenwicht te brengen met de olieproductie, zijn er prijsstijgingen van ongeveer 20% per jaar nodig, wat zich vertaalt in een extra 0,8% inflatie per jaar.

3. Vraagflatie

Vraagflatie is het resultaat van de noodzakelijke onttrekking van middelen aan andere toepassingen in de economie. Voor elke toename van 1% van het bbp in groene investeringen, zal een vergelijkbare hoeveelheid consumptie moeten worden uitgesteld, door een combinatie van hogere prijzen en hogere reële rente.

Op dit moment worden groene technologieën pas op grote schaal toegepast als ze concurrerend zijn in kosten of als ze als superieur worden beschouwd. Duurzame elektriciteitsopwekking is bijvoorbeeld concurrerend in vergelijking met fossiele brandstof of kernenergie, zelfs als je de kosten van netaanpassingen en dergelijke meerekent.

Voor veel sectoren, zoals cement, staal, luchtvaart en scheepvaart, zien we echter een groene prijspremie van 25% tot liefst 300%. Dit zonder schaalvergroting of vooruitgang op het gebied van regelgeving.

4. Strandflatie

Als er een gedwongen of natuurlijke creatie van overtollige en gestrande activa plaatsvindt, zal er een negatieve aanbodschok zijn en een ander inflatoir effect van de transitie: strandflatie. Vraagflatie en strandflatie zullen samen elk jaar 0,7%-punt extra bijdragen aan de nominale inflatie.

Centrale banken aan zet

We schatten dat de energietransitie de inflatie over een periode van 10 jaar met ongeveer 1,6% per jaar kan verhogen, voordat deze begint af te nemen naarmate de fossiele inflatie omslaat in deflatie en de investeringscyclus zijn hoogtepunt heeft bereikt.

Deze overgangsperiode zal centrale banken, als bewakers van de prijsstabiliteit, voor grote uitdagingen stellen. Ze moeten beslissen of door deze tijdelijke inflatie heen moet worden gekeken, met het risico dat de inflatieverwachtingen voor de lange termijn worden verankerd, of dat ze maatregelen moeten nemen om deflatie in andere delen van de economie te genereren.

Een wereldwijde samenwerking van centrale banken zou de verstorende effecten op importprijzen, valuta en wereldwijde rentetarieven beperken. Maar dit lijkt vooralsnog niet te gaan gebeuren aangezien de Federal Reserve deze kwestie liever bij het Congres laat.

Centrale banken zouden wel klimaatkosten kunnen isoleren uit inflatiedefinities of zichzelf meer flexibiliteit kunnen geven over de tijdshorizon van hun doelstelling ten aanzien van prijsstabiliteit. Duidelijk is dat de energietransitie inflatie zal versnellen. Overheden en beleidsmakers moeten bepalen hoe ze de effecten daarvan het beste kunnen beheersen, en graag snel een beetje."


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 02 jun ECB verlaagt nog een keer de rente
  • 03 jun Klimaatbeleggers voelen zich zwaar gehinderd
  • 13 jun Trump loves Tesla, maar van Jerome Powell houdt hij nog steeds niet
  • 02 apr Drie veelbelovende beleggingskansen in de energietransitie
  • 06 mei Carmignac blijft Carmignac

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
Gastauteur IEXProfs Geplaatst op 1 oktober 2024 08:00 meer
Bio

Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Recente columns
  1. label connect "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  2. label connect De wraak van de thuisspelers
  3. label connect "Trumps dollarstrategie leidt tot nieuw valutalandschap"
  4. "Economische risico’s uitzonderlijk hoog"
  5. Trump en de dolle hond-strategie: blaffen zonder bijten
Populaire columns
  1. "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis"
  2. label connect "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers"
  3. label connect JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst
  4. Het enorme potentieel van nature-based finance
  5. label connect Vier megathema's die de groene transitie vormgeven

Meest gelezen

  1. Must Read 11 jun

    Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
  2. Must Read 12 jun

    Must read: Beleggers zitten vol in de markt
  3. Must Read 13 jun

    Must read: alle bommen en granaten

Assetallocatie

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

  • Assetallocatie 02 jun

    Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

    State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

  • Assetallocatie 27 mei

    Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt

    Mark Dowding van RBC BlueBay verwacht dat de lange rente in de VS verder oploopt. Als een 30-jarige staatslening 6-7% oplevert, ziet hij beleggers massaal aandelen en andere assets verruilen voor US Treasuries.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group