hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  Inflatie is eigenlijk heel onnatuurlijk

Inflatie is eigenlijk heel onnatuurlijk

De Amerikaanse inflatie is niet sneller gaan stijgen, dat was een hele opluchting. Maar inflatie is eigenlijk onnatuurlijk voor een economie die zich ontwikkelt. De tegenhanger van de inflatie, deflatie, is een veel natuurlijker fenomeen, aldus Edin Mujagic. Waarom is iedereen daar bang voor dan?

16 augustus 2024 09:30 • Door Edin Mujagic

Enorme opluchting op de financiële markten wereldwijd deze week toen bleek dat de Amerikaanse inflatie niet sneller is gaan stijgen, iets wat betekende dat ook de laatste obstakel voor de Fed om de rente te verlagen in september uit de weg is geruimd.

De Amerikaanse inflatie bedroeg in juli 2,9%. Dat was niet hoger – maar ook niet lager – dan in juni maar wel lager dan wat beleggers hadden verwacht. En dan is het al snel goed nieuws. De kerninflatie bleef ook onveranderd, op 3,2% op jaarbasis.

Enerzijds begrijp ik de opluchting; nu is de weg vrij voor de Fed om de rente te verlagen en dat vinden de markten doorgaans lekker. Anderzijds verbaasde ik me ook tot op zekere hoogte omdat hier en daar het beeld te zien was alsof inflatie nu definitief geen probleem meer zal zijn.

Alleen in nood

Dat de Fed de rente op 18 september zelfs met 50 basispunten zou kunnen verlagen, vrij uitzonderlijk fenomeen, houden velen voor mogelijk. Ik verwacht dat niet. Zoals gezegd zijn zulke grote rentestappen vrij uitzonderlijk en de Fed kortwiekte de rente met 50 basispunten in het verleden eigenlijk alleen bij hoge nood.

Er moet dus echt iets majeur aan de hand zijn in de economie of de financiële sector. Gezien de de stand van zaken in de Amerikaanse economie, op de Amerikaanse arbeidsmarkt en de financiële sector, dan zie ik niets wat zo’n stap zou rechtvaardigen.

Dat de rentevergadering op 18 september de laatste is voordat de Amerikanen hun nieuwe president gaan kiezen, zal ook niet bepaald de kans op een uitzonderlijk grote renteverlaging vergroten.

3% per jaar?

Sterker nog, gezien de inflatie dan kunnen we vaststellen dat de geldontwaarding nog steeds fors hoger dan het streefpercentage van de Fed (ik weet het, de bank kijkt naar een andere maatstaf maar toch).

Of moet ik de opluchting, ook bij de Fed, zien als een soort impliciete boodschap dat de nieuwe doelstelling 3% per jaar is!? In de tweede plaats is het alles behalve zeker dat de inflatie vanaf nu keurig en in de nabije toekomst naar 2% zal zakken.

Als we iets over inflatie geleerd hebben in de afgelopen kwartalen, dan is het wel dat die onvoorspelbaar is. Laten we het Amerikaanse inflatiecijfer van deze week echter aangrijpen om naar het wat grotere beeld te gaan kijken, bijvoorbeeld door onszelf de vraag te stellen waarom centrale banken überhaupt naar inflatie streven.

Deflatie is natuurlijker

Als je namelijk daarover nadenkt, dan is inflatie eigenlijk onnatuurlijk voor een economie die zich ontwikkelt en is de tegenhanger van de inflatie, deflatie, een veel natuurlijker fenomeen! De natuurlijke neiging van een economie is om lagere prijzen te genereren.

Dat heeft alles te maken met een soort perpetuum mobile die we in de economie zien, namelijk voortdurende innovatie. Innovatie stopt nooit, het enige wat ermee gebeurt is dat die soms wat sneller en dan weer wat langzamer verloopt.

Innovatie, dus het uitvinden van nieuwe technologieën en toepassingen daarvan, is zo oud als de mensheid. Wat ook net zo oud is, zijn de effecten ervan, namelijk dat we dankzij innovaties de productiviteit opvoeren, iets wat op zijn beurt betekent dat we meer en/of betere spullen kunnen maken per uur dan voorheen.

Niet desastreus

Economen zeggen dan dat de kosten per eenheid product lager worden. Dat betekent dat de prijs per stuk omlaag kan terwijl de lonen (zeker in reële termen) hoger worden én bedrijven meer winst kunnen maken. Dat is niet alleen de theorie, het was ook vrijwel altijd de praktijk.

Zo hebben we na de Eerste en Tweede Industriële Revolutie jaren, zelfs ruim twee decennia, aan dálende prijzen gehad. In dezelfde periode steeg de welvaart voor allen enorm, concludeerde zelfs het Internationaal Monetair Fonds in een beschouwing, hoewel het IMF vaak waarschuwt voor desastreuze gevolgen als deflatie zou optreden.

En wat dichter bij huis: in de Nederlandse Gouden Eeuw was er per saldo geen sprake van inflatie en daalde het prijsniveau de helft van de tijd. Als deflatie echt desastreus zou zijn, zou een Gouden Eeuw in die omgeving onmogelijk zijn geweest.

Smeerolie van de economie

Maar wáárom moeten de prijzen elk jaar stijgen en is deflatie een soort horrorscenario voor beleidsmakers? Dat alles onder het mom dat aanhoudende inflatie nodig is als een soort smeerolie voor de economie.

Zonder inflatie geen gezonde economie als het ware. Dat heeft alles te maken met het besluit dat gisteren, 15 augustus, 53 jaar geleden is genomen in Washington, namelijk om de dollar los te koppelen van goud. Sinds die dag is het mogelijk geworden onbeperkt geld bij te drukken, iets wat ook is gebeurd.

Dat hield in dat het westen een soort nieuw economisch model is gaan aanhangen, waarin we voor de groei steeds meer gingen leunen op almaar meer schulden. Een economisch stelsel gebouwd op almaar meer schulden, kan zich geen natuurlijk fenomeen als deflatie permitteren omdat schulden door deflatie zwaarder wegen.

Inflatie snoept schuld op

Waar deflatie de ergste vijand is van een op schulden gebouwd economisch stelsel, is ínflatie de beste vriend omdat door inflatie schulden juist mínder zwaar wegen; inflatie snoept als het ware een deel van de schuld weg.

Aanhoudende inflatie stelt de overheden in staat met groeiende schuldenberg weg te komen, beleidsmakers hoeven immers geen impopulaire maatregelen, zoals minder uitgeven, te nemen om schulden terug te betalen.

Aanhoudende inflatie doet dat voor ze, op een zeker op korte termijn, nauwelijks zichtbare wijze. Aanhoudende inflatie zorgt daarmee ervoor dat gezond, prudent financieel beleid voeren, niet hoeft. De nare gevolgen ervan komen pas in een later stadium, zoals toenemende ongelijkheid, lagere economische groei en dat de reële lonen zeker niet voor iedereen stijgen.

Lonen hoger

Zoals in de periode na 1971, het jaar waarin de Derde Industriële Revolutie begon, met bijvoorbeeld het allereerste mailtje dat werd verstuurd. Amerikaanse onderzoekers hebben bijvoorbeeld de ontwikkeling van de reële lonen gereconstrueerd tot terug in de 19de eeuw.

Wat blijkt? Elk decennium stegen die…tot de jaren 70. Tussen 1948 en 1973 stegen de reële lonen met zo’n 3% per jaar. Sinds 1973 is er sprake van een stijging van om en nabij 0,4%  per jaar.

Hoewel de arbeidsproductiviteit met tientallen procenten is geklommen sinds 1971! In Nederland zijn de CAO-lonen tussen 1971 en 2021 met 380% gestegen.

Een behoorlijke toename, zeker, maar de inflatie bedroeg in dezelfde periode 340%. Een belangrijk verschil tussen de eerste twee industriële revoluties en de derde, is dat de wereld bij de eerste twee niet te maken had met centrale banken en fiat geldstelsel.


Edin Mujagic is econoom en fondsbeheerder bij beleggingsfonds Hoofbosch. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
Edin Mujagic Geplaatst op 16 augustus 2024 09:30 meer
Bio

Edin Mujagic is econoom en fondsbeheerder bij beleggingsfonds Hoofbosch. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Recente columns
  1. ECB is voorlopig even klaar met de rente verlagen
  2. Schrijf de dollar niet te vroeg af
  3. Rentes stijgen, beleggers bibberen
  4. Amerikaanse handelsakkoorden met VK en China? Ammehoela!
  5. Geen witte rook uit de Fed-schoorsteen
Populaire columns
  1. Lesje bankieren voor een goed milieu
  2. De volgende rentebeweging is omlaag
  3. ECB waarschuwt voor nieuwe schuldencrisis
  4. Financiering Amerikaanse staatsschuld wordt een steeds duurdere grap
  5. Vergeet de Frans-Duitse spread; het Duits-Zwitserse renteverschil is onheilspellender

Meest gelezen

  1. Must Read 06 jun

    Must read: lekker lage rente
  2. Must Read 11 jun

    Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
  3. 06 jun

    ECB is voorlopig even klaar met de rente verlagen

Assetallocatie

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

  • Assetallocatie 02 jun

    Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

    State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

  • Assetallocatie 27 mei

    Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt

    Mark Dowding van RBC BlueBay verwacht dat de lange rente in de VS verder oploopt. Als een 30-jarige staatslening 6-7% oplevert, ziet hij beleggers massaal aandelen en andere assets verruilen voor US Treasuries.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group