hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  Levert een belegging in water goud op?

Levert een belegging in water goud op?

Terwijl de vraag naar water stijgt, neemt het aanbod van deze basisbehoefte af. Enorme investeringen zijn dus nodig. Voor beleggers biedt dat kansen, schrijft Siegfried Kok van het fonds OBAM.

11 juni 2024 08:00 • Door Siegfried Kok

De energietransitie krijgt zowel in de media als op de aandelenbeurs veel aandacht. Een andere transitie die veel minder aandacht krijgt, maar ook meer aan importantie wint, is de watertransitie.

De vraag naar schoon water neemt steeds meer toe, terwijl er wereldwijd steeds meer watertekorten zijn. De kans is aanwezig dat we straks veel meer voor ons water moeten gaan betalen. Water dreigt van een goedkope basisbehoefte in een waardevol goed te veranderen. Betekent dit dat water het nieuwe goud wordt? Wordt investeren in de watersector daardoor ook steeds aantrekkelijker?

Zoet water is schaars

Twee derde van de aarde is bedekt met water, maar slechts ongeveer 3% hiervan is drinkbaar zoet water, waar we ook deels niet bij kunnen, zoals bij gletsjers. Maar liefst 97% van het water op de aarde is zout dat economisch gezien te duur is om te ontzilten.

Wereldwijd zijn er al op veel plekken drinkwatertekorten. Ook in Nederland ontstaan regionaal de eerste watertekorten. Het RIVM kwam vorig jaar met een rapport dat er snel actie nodig is om een tekort aan drinkwater in 2030 te voorkomen.

Ook in de VS is de watersituatie nijpend. Er is in de VS een sterk verouderende infrastructuur, waarbij de gemiddelde leeftijd van waterleidingen is gestegen van 25 jaar in 1970 naar 45 jaar in 2020. 260.000 waterleidingen per jaar breken. Amerikaanse waterbedrijven naar schatting 5,5 miljard liter drinkwater per dag als gevolg van lekkages in leidingen en hoofdbreuken. Tenslotte staat ook nog de kwaliteit van het water onder druk als gevolg van vervuiling en verontreiniging door bijvoorbeeld PFAS.

Meer watervraag, minder wateraanbod

Wat zijn de oorzaken van watertekorten? Er is een stijgende vraag naar schone waterbronnen als gevolg van de groeiende wereldbevolking en urbanisatie. Naast de grote vraag naar water vanuit de landbouwindustrie, neemt de vraag vanuit datacenters ook toe.

Datacenters verbruiken gemiddeld zo’n 4-20 miljoen liter water per dag. Daarmee zijn datacenters grootverbruikers van water, voornamelijk voor koelingsdoeleinden. Op wereldwijde schaal valt dat nu nog mee. Echter het watergebruik in datacenters is een groeiend probleem, vooral in regio’s die met waterschaarste kampen. Datacenters worden namelijk steeds groter en talrijker als gevolg van de vraag naar kunstmatige intelligentie. 

"Datacenters verbruiken gemiddeld zo’n 4-20 miljoen liter water per dag"

Net zo belangrijk, is dat het aanbod van water steeds meer afneemt als gevolg van klimaatverandering, zoals droogte. Een groot deel van bijvoorbeeld Afrika en de VS heeft nu al te maken met droogte. Ook de kwaliteit van drinkwater neemt af als gevolg van verontreiniging en vervuiling. Hierdoor komt ook het aanbod onder druk.

Tenslotte leidt de sterk verouderde waterinfrastructuur in bijvoorbeeld de VS tot veel lekkages. Die infrastructuur is extra kwetsbaar als gevolg van een toegenomen frequentie van extreme klimaatgebeurtenissen.

Meer rendement verwacht

De mondiale watermarkt zal naar verwachting in 2025 een omvang van meer dan 1 biljoen dollar bereiken. Een deel van de bedrijven in deze watermarkt zijn beursgenoteerd. Wanneer gekeken wordt naar het rendement van de 60 grootste beursgenoteerde waterbedrijven over de afgelopen 10 jaar, dan is dat ongeveer gelijk aan de wereldwijde aandelenindex (MSCI World All Countries) over dezelfde periode.

"De mondiale watermarkt zal naar verwachting in 2025 een omvang van meer dan 1 biljoen dollar bereiken"

Echter, er zijn redenen aan te nemen waarom dit rendement de komende jaren wel eens hoger uit zou kunnen vallen. We verwachten namelijk dat de groei van de watersector de komende 10 jaar gaat versnellen als gevolg van hogere investeringen in deze sector om het aanbod en de kwaliteit van (drinkbaar) water te waarborgen.

Stijgende overheidsinvesteringen

Nu water steeds kostbaarder wordt, zullen bedrijven die innovatie en duurzaamheid op dit gebied stimuleren een cruciale rol spelen. Overheden beginnen wereldwijd al meer in de sector te investeren. Een voorbeeld daarvan in de Infrastructure Investment and Jobs Act (“Infrastructure Bill”), die in de VS op 15 november 2021 ondertekend is. Het omvat 55 miljard dollar aan nieuwe financiering voor water-, afvalwater- en regenwaterinfrastructuur en $10 miljard om opkomende verontreinigingen (waaronder PFAS) aan te pakken.

Ook wet- en regelgeving rondom de kwaliteit van drinkwater wordt steeds meer aangepakt. Codificatie van de regelgeving inzake verontreinigende stoffen zou de innovatie rond het testen op en verwijderen van verontreinigende stoffen kunnen versnellen.

Een ander element waar beleggers van kunnen profiteren is dat waterbedrijven vaak worden geclassificeerd als ESG-beleggingen. Zonder water kunnen we immers niet leven.

Bedrijven met waterexposure

Bedrijven met exposure naar water zijn te vinden in de sector industrie, maar ook in de sectoren nutsbedrijven, materialen en technologie. De grootste groep zijn de water-nutsbedrijven. Dit zijn vaak door de overheid gereguleerde bedrijven die huishoudens en de industrie voorzien van water.

Daarnaast zijn er bedrijven op het gebied van waterzuiverings-, infrastructuur,- distributie- en beheeroplossingen. Ingenieursbureaus en technologiebedrijven zijn ook goed gepositioneerd om van deze trend te profiteren. Denk hierbij aan bedrijven die geavanceerde technologieën voor ontzilting, filtratie en recycling van afvalwater ontwikkelen.

Tenslotte zijn er nog interessante bedrijven te vinden op het gebied van slimme watermeters, wateranalyse- en monitoringsystemen.

Risico's?

Aandelen van waterbedrijven kunnen worden geraakt door verandering in de regelgeving, politieke instabiliteit en een zwak economisch klimaat waardoor deze bedrijven investeringen uitstellen. Ook moet bij nutsbedrijven veel geld van overheidsprogramma’s komen die bij overheidstekorten onder druk kunnen komen te staan.

Innovaties hebben vaak een lange doorlooptijd. De waterindustrie is namelijk erg conservatief en er wordt door overheidsinstanties weinig samengewerkt.

Zeker een interessante sector

Water als beleggingsthema begint aan importantie te winnen. Water met de juiste kwaliteit wordt steeds meer een schaars goed, maar het is vooralsnog wel lastig om water als een grondstof met goud te vergelijken. Je kunt immers niet in water als grondstof op de beurs handelen. De makkelijkste manier voor belegger is via beursgenoteerde aandelen van waterbedrijven.

De hogere groei voor deze sector zal naar verwachting leiden tot een hogere waardering op de beurs van waterbedrijven, aangezien investeringen in water steeds meer structureel en noodzakelijk worden. Dat maakt het tot een interessante sector om in te beleggen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 10 jun Kotsen en weer doorgaan
  • 27 mei Cruijff, Buffett en Jobs wijzen beleggers de weg
  • 02 jun ECB verlaagt nog een keer de rente
  • 03 jun Let niet op het gekakel uit het Witte Huis
  • 05 jun ECB levert wel

Onderwerpen

  • Opinie

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
Siegfried Kok Geplaatst op 11 juni 2024 08:00 meer
Bio Siegfried Kok is al 24 jaar actief als belegger, o.a. bij Kempen, ABN Amro Asset Management en BNP Paribas Asset Management. Als Senior Portfoliomanager is hij ruim 10 jaar medeverantwoordelijk voor het bekende OBAM-fonds, waarvan OBAM Investment Management sinds 2,5 jaar de nieuwe Nederlandse beheerder is. OBAM is een van de oudste beleggingsfondsen van Europa, en belegt wereldwijd in aandelen van kwalitatief hoogwaardige bedrijven.
Recente columns
  1. Cruijff, Buffett en Jobs wijzen beleggers de weg
  2. Zoeken naar zekerheden in een onzekere tijd
  3. Positieve berichten uit de gezondheidssector
  4. Is er nog toekomst voor de defensieve consumentensector?
  5. Trumponomics 2.0: volatiliteit verzekerd
Populaire columns
  1. AI ontketent een revolutie in de gezondheidszorg?
  2. Is er nog toekomst voor de defensieve consumentensector?
  3. Tech gaat alleen nog maar dominanter worden op de beurs
  4. Zoeken naar zekerheden in een onzekere tijd
  5. Trumponomics 2.0: volatiliteit verzekerd

Meest gelezen

  1. Must Read 11 jun

    Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
  2. Must Read 12 jun

    Must read: Beleggers zitten vol in de markt
  3. Must Read 13 jun

    Must read: alle bommen en granaten

Assetallocatie

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

  • Assetallocatie 02 jun

    Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

    State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

  • Assetallocatie 27 mei

    Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt

    Mark Dowding van RBC BlueBay verwacht dat de lange rente in de VS verder oploopt. Als een 30-jarige staatslening 6-7% oplevert, ziet hij beleggers massaal aandelen en andere assets verruilen voor US Treasuries.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group