Cashberg langs de lijn gaat nergens naartoe Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors gelooft er niets van dat de gigantische hoeveelheid geld die nu in geldmarktfondsen is geparkeerd binnen afzienbare tijd naar de aandelenmarkt wordt gealloceerd. 17 april 2024 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs Tal van strategen verwachten dat de enorme wall of cash die momenteel langs de zijlijn staat wel eens snel naar de aandelenmarkt kan stromen om zo de koersen verder de lucht in te jagen. Het klopt inderdaad dat er een recordhoeveelheid aan geld in geldmarktfondsen is gestoken. Mocht voor dat geld aandelen worden gekocht, dan is het koers opdrijvend effect groot. Ook dat is helemaal waar. Wachten op Godot Ik denk alleen dat het geld in geldmarktfondsen nergens naartoe gaat. Sterker, de totale berg aan cash in de wereld stijgt, dus de kans is groter dat geldmarktfondsen alleen maar meer kapitaal tegemoet kunnen zien. Wachten totdat grote sommen geld de geldmarktfondsen verlaten, kan wel eens Wachten op Godot worden. U weet wel, dat toneelstuk van Samuel Becket over twee mannen die bij een eenzame boom wachten op ene Godot, die nooit komt opdagen. Want waarom zouden beleggers, particulier en institutioneel, kapitaal uit geldmarktfondsen halen? Prima rendement, minimaal risico Met een risicoloze vergoeding van tegen de 4% in Europa en 5,5% in de VS, die geldmarktfondsen tegenwoordig bieden, is het voor defensieve beleggers niet heel aanlokkelijk om de aandelenmarkt te betreden. Het rendement dat nu al met geldmarktfondsen wordt geboekt, is daarvoor veel te aantrekkelijk. In tegenstelling tot een belegging in aandelen zijn de inkomsten uit geldmarktfondsen veiliger dan veilig. Dat kan van aandelenbeleggingen natuurlijk niet worden gezegd. Zo kan ik me voorstellen dat bijvoorbeeld financiële directeuren van bedrijven de overtollige bedrijfscash nergens anders willen bewaren dan in geldmarktfondsen. Maar ook bij particulieren heeft cash inmiddels een stevige positie in hun portefeuilles. Cash nu nog aantrekkelijker Nu de inflatie daalt maar de rentes op hetzelfde niveau blijven, neemt de netto yield en daarmee de aantrekkelijkheid van cash alleen maar verder toe. Dat wordt anders als rentes rap dalen. Mocht dat gebeuren, dan denk ik dat de huidige rentes moeten halveren voor een massale uitstroom uit geldmarktfondsen. Maar voorlopig zijn er geen signalen dat de rente snel naar beneden gaat. Het aantal verwachte renteverlagingen van de Fed dit jaar wordt steeds minder. Ook het moment dat de Fed de rente voor het eerst verlaagt, zou wel eens later kunnen worden dan sinds het begin van dit jaar verwacht. De rente van de Amerikaanse tienjaars is sinds begin dit jaar niet gedaald maar bijna 80 basispunten gestegen. Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.