Grafiek van Daalder: Ook min vol-strategie blijkt niet de heilige graal Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht verdient. Deze week: Het succes en de zware terugval van min vol-aandelen. 15 februari 2024 13:00 • Door Lukas Daalder There and back again, zo zou je de grafiek van vandaag kunnen noemen. We kijken naar de relatieve performance van de MSCI World Min Vol Total Return index in dollars ten opzichte van de ‘gewone’ MSCI World Total Return index in dollars. Min vol is hierbij de aanduiding van aandelen die minder volatiel zijn, waarmee het een onderdeel vormt van wat in de beleggingswereld factorbeleggen is gaan heten. Uit historisch onderzoek blijkt namelijk dat aandelen die minder volatiel zijn een betere risicorendementsverhouding opleveren dan gewone aandelen. Zelfde rendemement, minder risico De grafiek laat zien dat vanaf 2000, de piek van de internetbubbel, tot aan 2016, min vol een opmerkelijke outperformance heeft neergezet. De daling die daarna volgde was echter voldoende om alle winst weer in te leveren ten opzichte van de brede MSCI. Of je in juni 1988 (het begin van de min vol reeks van MSCI) nou in de ‘gewone’ world index of in de min vol world index had belegd, in beide gevallen was je jaarlijkse rendement 7,6% geweest. Overigens zal de gemiddelde min voller daar heel tevreden mee zijn, want het resultaat werd bereikt met een veel lagere volatiliteit, iets wat de meeste beleggers graag zien. Er zit echter een maar aan: je kon in 1988 helemaal niet in een min vol-strategie beleggen. MSCI heeft de min vol index met terugwerkende kracht samengesteld, dus we kijken naar een theoretisch verloop. Sterker nog, de eerste min vol producten werden pas in 2006/2007 gelanceerd, terwijl de strategie pas in de jaren daarna bekend werd bij de meeste beleggers. Onder water Zoals de grafiek laat zien, staat de rode lijn momenteel sterk onder de niveaus van de periode 2007-2017, dus of er veel beleggers rondlopen die echt tevreden zijn met het behaalde resultaat, dat kan je je afvragen. Overigens zegt dit uiteraard niets over de toekomstige resultaten en het kan best zijn dat er andere min vol indices zijn die een betere performance hebben geboekt. Het laat in elk geval zien dat ook min vol geen heilige graal is: there is no free lunch. Deel via:
Assetallocatie 13:00 Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.