hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  "ETF's zijn juist een positieve ontwikkeling"

"ETF's zijn juist een positieve ontwikkeling"

Martijn Rozemuller reageert op de column van Alexander Sassen van Elsloo waarin hij ETF's het grootste gevaar voor het financiële systeem noemde.

18 oktober 2016 14:45 • Door Gastauteur IEX

Vorige week verscheen hier op IEX de column ETF-nachtmerrie van Alexander Sassen van Elsloo. Martijn Rozemuller van Think ETF's is het niet met Sassen van Elsloo eens en vindt de ETF juist een positieve ontwikkeling. 


Ik denk dat een goede column een beetje tot discussie moet leiden, en wat dat betreft is de column van Sassen van Elsloo zeker geslaagd, want discussie ontstond er vorige week in ruime mate. Zelfs op Twitter ontstond een interessante tijdlijn, waar (oud)-handelaren zich verbaasden over de column.

Inhoudelijk interessante reacties, en ook leuk om te zien dat de humor van vroeger op de beursvloer, ook in de dagen van schermhandel en twitter nog hoogtij viert! Ik heb weer hartelijk gelachen om heren met wie ik jaren geleden in de crowd op de beursvloer stond.

Ik nam me voor eerst het weekend even af te wachten, benieuwd of er nog meer reacties zouden komen, en pas daarna een eigen reactie te formuleren. Sassen van Elsloo noemt in zijn column een aantal problemen rond ETF’s. Ik zal die problemen hieronder puntsgewijs bespreken.

Probleem 1: Kuddegedrag

Het eerste probleem zou kuddegedrag zijn. Er wordt immers blind een bepaalde index of een bepaald thema gevolgd. Dit probleem geldt niet alleen voor ETF’s, maar voor alle beleggingsvormen die breed gespreid beleggen, veel actief beheerde beleggingsfondsen volgen ook meerdere sectoren of regio’s en sommige blijven zelfs erg dicht bij een bestaande index.

Daarnaast zijn er futures, opties en beleggers die zelf met losse aandelen brede spreiding aanbrengen. Al deze vormen, en de meeste daarvan vele malen groter dan ETF’s, zouden volgens de redenering van Sassen van Elsloo kuddegedrag in de hand werken.

Dat klopt denk ik, en dat is al decennia aan de gang, sommige mensen noemen dat vraag en aanbod op de financiële markten, niets nieuws dus en zeker niet alleen van toepassing op ETF’s.

Probleem 2: Valse zekerheid

Het tweede probleem dat Sassen van Elsloo noemt is valse zekerheid. ETF’s zorgen niet altijd voor voldoende diversificatie. Sja, ook dit geldt bepaald niet enkel voor ETF’s en waarschijnlijk juist voor beleggers die zelf beleggen met losse aandelen, maar ook voor veel actief beheerde beleggingsfondsen.

De regel is simpel, beleggers moeten altijd goed kijken waar ze middels een bepaald fonds in beleggen, daarbij maakt het echt niet uit of dat een ETF of een actief beheerd fonds is.

Dus ook dit probleem is bepaald niet exclusief voor ETF’s.

Probleem 3: Duplicatie

Het derde probleem van ETF’s zou duplicatie zijn. Er zou overlap zijn tussen de verschillende ETF’s, waardoor de beleggers in deze ETF's meer risico lopen dan ze denken. Ja, dat kan natuurlijk zo zijn, maar ook hiervoor geldt dat dit bij actief beheerde fondsen net zo eenvoudig kan optreden.

Dus wederom is dit geen ETF-specifieke zaak.

Probleem 4: Crowded bestemming

Tot slot noemt Sassen van Elsloo het volgens hem grootste probleem. ETF’s zijn een crowded bestemming geworden voor investeerders. "Als zoveel geld in een soort index-automaat wordt gepropt, dan is het allemaal leuk en wel zolang de indices blijven stijgen. Maar als er een schok komt, dan zijn de rapen gaar...."

Dit punt ontgaat mij volledig. Wat hij hier beschrijft, is marktwerking. Zolang beleggers geld blijven beleggen in bijvoorbeeld goud gaat de goudprijs omhoog, en zodra iedereen ineens wil verkopen, gaat goud weer omlaag. Zo werken de markten nu eenmaal.

Of u die markt nu via een ETF bespeelt, via een future, een optie of een beleggingsfonds, dat maakt voor het effect helemaal niets uit. Vraag is vraag en aanbod is aanbod, simpeler kan ik het niet uitleggen.

Waarschuwing?

Dan de waarschuwing van Sassen van Elsloo. Als de markten in de toekomst zouden corrigeren, dan zouden de ETF-beleggers het zwaar krijgen. Dit is eigenlijk een beetje een herhaling van zijn vierde probleem.

Daar kan ik kort over zijn: ik denk dat de markten geen onderscheid zullen maken tussen actief en passief en (of) de verschillende (fonds)structuren die gebruikt worden. Het gaat eenvoudigweg over vraag en aanbod, en of dit zich in de verschijningsvorm van individuele aandelen, futures, opties, beleggingsfondsen of ETF’s manifesteert, doet niet er zake.

Als veel beleggers hun positie willen afbouwen, dan gaat de markt omlaag, punt uit.

De ETF belegger heeft dan overigens juist een voorsprongetje op de klassieke fondsenbelegger, hij (of zij) kan namelijk direct handelen terwijl de belegger in een actief beheerd beleggingsfonds moet wachten tot het eerstvolgende veilingmoment.

Na deze klap, breekt de gouden tijd aan voor actieve managers, aldus Bregman. "Gezellig!" zegt Sassen van Elsloo. Tja, ik denk dat iedereen die zich 2008 nog herinnert, weet hoe goed actieve managers het toen gedaan hebben, en gezellig was het niet..

Wat is wèl een probleem?

Tot slot wil ik graag een paar èchte problemen aankaarten. Bijvoorbeeld dat er steeds meer aanbieders komen van constructies waarbij beleggers met geleend geld kunnen gaan beleggen. Dàt zijn de producten waar we ons zorgen over zouden moeten maken.

En wat te denken van de liquiditeit in de obligatiemarkten waar, in tegenstelling tot aandelen, nog steeds geen centrale marktplaats is. Hierdoor is het voor beleggers moeilijk om in obligaties te beleggen.

De obligatiemarkt wordt namelijk gedomineerd door de grote banken. ETF's zorgen hier juist voor een oplossing. Sinds de opkomst van de ETF neemt de liquiditeit in obligatie-ETF's sterk toe en nemen tot op zekere hoogte de functie van een centrale marktplaats in.

Kleine beleggers kunnen via ETF's onderling in obligaties handelen zonder dat de trading desks van grote banken daar nog tussen zitten, power to the people!

Gezonde nachtrust

Wellicht ook een interessant onderwerp om eens een hele column aan te wijden, en in ieder geval ontegenzeggelijk bewijs van de positieve ontwikkeling die ETF’s heet! Nachtmerrie? Ik denk het niet en ik wens Sassen van Elsloo daarom veel gezonde nachtrust toe!

Martijn Rozemuller

Martijn Rozemuller studeerde in 1995 af aan de Universiteit Twente. Tijdens zijn studie technische bedrijfskunde was hij voorzitter van Beleggingsstudieclub Duitenberg. In 1995 ging hij werken bij Handelshuis Optiver. Zowel bij Optiver als privé deed Rozemuller goede ervaringen op met ETF’s (ook wel indextrackers genoemd). Zo ontstond het idee voor Think ETF’s waarvan Rozemuller sinds de oprichting in 2008 directeur is.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's
  • 13 mei Traditionele obligatie-ETF's deugen niet?
  • 17 apr Want de wereld is groter dan de VS
  • 05 feb Vanguard viert verjaardag met 20% lagere fees
  • 03 jan Uitstroom actieve fondsen groter dan ooit

Onderwerpen

  • ETF's

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
Gastauteur IEX Geplaatst op 18 oktober 2016 14:45 meer
Bio

Als Gastauteur figureren beleggers die volgens de redactie van IEX bijdragen leveren die het waard zijn een groter publiek te bereiken. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Recente columns
  1. Economie leidt onder de digitale kloof
  2. De negatieve effecten van spanningen tussen China en de VS
  3. Wat betreft de disruptieve kracht van ChatGPT
  4. "Beleggers moeten nu heel goed op de fundamentals letten"
  5. Op naar nul!
Populaire columns
  1. Economie leidt onder de digitale kloof
  2. De negatieve effecten van spanningen tussen China en de VS

Meest gelezen

  1. Must Read 11 jun

    Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
  2. Must Read 12 jun

    Must read: Beleggers zitten vol in de markt
  3. Must Read 13 jun

    Must read: alle bommen en granaten

Impactbeleggen

  • Impactbeleggen 30 apr

    Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen

    Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."

  • Impactbeleggen 16 apr

    Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers

    De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."

  • Impactbeleggen 31 mrt

    Beleggen in wapens? Nee, bedankt!

    Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Nee, water is het nieuwe goud

    Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie

    Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."

  • Impactbeleggen 28 nov

    Het enorme potentieel van nature-based finance

    Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.

Meer Impactbeleggen
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group